Hvidløg

hvidløgshøstI vores husstand elsker vi mad fra alle egne af verden, og en af de ingridienser, som virkelig går på tværs af madkulturer og landegrænser, er hvidløg. Lige nu begynder hvidløgene, som vi satte i efteråret, at vise sig for alvor, men for at høste smagsprøver må vi dog have tålmodighed frem til midten af sommerferien, hvor vi som regel hiver det første løg op. Det er en fantastisk fornemmelse at trække et hvidløg op af jorden og gå direkte i køkkenet med det. Der er en hel speciel duft og smag i et nyhøstet hvidløg, det er saftigt og frisk i smagen og det giver slet ikke den karakteristiske lidt grimme lugt af hvidløg.

hvidløg

 

Dyrkning

Hvidløg er  nemme at dyrke og lette at få et endda rigtigt godt udbytte af. Vi har flere gange været selvforsynende i næsten et halvt år, efter blot at have plantet fed fra i alt tre hele hvidløg.  Hvidløg trives godt i almindelig havejord og det bedste dyrkningsresultat fås ved plantning om efteråret. Jeg plejer at sætte løgene ca. 4–6 uger før første rigtige nattefrost forventes, dvs. i slutningen af september eller starten af oktober. Det er vigtigt, at løgene kommer tidligt i jorden, så de kan nå at etablere et godt rodsystem. Hvis hvidløgene er kommet godt i gang, vil man tit kunne se små grønne toppe allerede i det sene efterår. Det er ikke noget problem – heller ikke selvom om der kommer sne og frost. Har man ikke sat løg i efteråret, så kan det nås endnu, men resultatet bliver knap så udbytterigt.

Fremgangsmåden er ganske simpel. Det eller de indkøbte hvidløg brækkes i stykker og de mindste fed smides væk. Resten sættes med 10-15 cm afstand i rækker med 20-25 cm afstand. Hvert fed skal ca. 4-5 cm med i jorden.

Løggene kræver ikke det store vinteren og foråret igennem, bortset fra sol, almindelig lugning og ganske lidt gødning. Hvidløg er som regel høstklar sidst på sommerferien, men man må prøve sig lidt frem. Der er ikke nogle klare tegn (som almindelige løg, hvor stænglen lægger sig), men mange siger, at man kan se, at stænglen bliver tyndere og ikke er så saftspændt. Jeg synes ikke, at dette er meget tydeligt, men måske skal jeg bare øve mig nogle år endnu.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sedetspire.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *