Græsplænen

DSCF3831

Jeg bor på 22. år sammen med en brite, og det sætter en hvis standard for, hvordan  græsplænen skal se ud her på matriklen, og dermed også hvor meget tid, der bruges på den. For i modsætning til mange af os danskere, der fejlagtigt tror, at haven bliver nem og ikke så tidskrævende at holde, hvis bare man planter græs over det hele, så ved briterne godt, at græsplænen kræver tid og omsorg, hvis den skal være flot og grøn (-og ikke fuld af mos og alt muligt andet).

DSCF3832

Af denne grund er der her i husstanden også altid afsat en weekend i det tidlige forår til at give plænen en god sæsonstart. Da vores plæne har mere end 60 år i bagagen, så er der virkelig noget at arbejde med, for jorden er jo med tiden blevet trådt grundigt sammen. Hærføreren for projektet har over tid sikret, at det rette udstyr er tilstede, og der er derfor blevet indkøbt et helt batteri af forskellige redskaber, der skal hjælpe med at trimme plænen. Den elektriske mosfjerner og plænelufter sættes altid ind som første battalion. Derefter følger den manuelle gennem-rivning af plænen med den dertil indkøbte mosrive (på dette tidspunkt er mere end to affaldscontainere som regel læsset til bristepunktet med mos). Tilsidst, i de særligt grundige år, kommer høtyven i brug. Det gælder nemlig, at alle lidt ældre plæner  i bunden har et tykt filtet lag af græsrødder, som holder på vandet og beskytter plænen mod at blive slidt, når man færdes på den. Dette filtlag kan imidlertid med tiden blive så tykt, at vandet og gødning får svært ved at trænge ned til græssets rødder. Med høtyven stikkes derfor dybe huller i plænen, som så fyldes op med sand eller grus, så vand kan løbe væk.

DSCF3836

Inden det næste gang bliver regnvejr, så giver vi plænen en omgang gødning. Men man skal lige tænke sig lidt om – giver man græsset gødning, så skal man være indstillet på, at plæneklipperen skal ud mindst et par gang om ugen indtil midt på sommeren (med mindre det bliver meget tørt).

Eller skal man bare resten af sæsonen sørge for:

  • Klip græsset 1-2 gange om ugen (fra sidst i marts til sidst i oktober)
  • Skær kanten langs plænen af 1-2 gange om året (hvis man vil have pæne, afgrænsede bede).
  • Rive visne blade væk fra plænen om efteråret, eller klip bladene i små stykker med plæneklipperen

 

Og husk, at man ikke bør klippe græsset kortere end 3-4 cm. På den måde bliver græsset mere livskraftigt og kan fx bedre klare sig i konkurrencen med ukrudt og mos. Det er altså en dårlig idé at forsøge at spare tid på græsslåningen ved at klippe græsset meget kort. Det stresser græsset og svækker rodnettet. Resultatet kan blive grimme gule pletter samt mere mos og andet ukrudt.

forårshave fra altanen


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sedetspire.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *