Ærteblomster eller lathyrus

DSCF2205Vi har en ret stor træterrasse, hvor meget af vores tid om sommeren tilbringes. Ud over selvfølgelige havemøbler, så er det ret så hyggeligt med krukker på terrassen. Både til pynt og til nydelse. Vi har krukker med blomster og krukker med krydderurter. De sidste gør det nemt lige at supplere under madlavning. Dette indlæg skal handle om en af de bedste blomster til pynt i krukkerne på terrassen, nemlig ærteblomsten eller lathyrus, som den også kaldes.

Grunden til, at jeg udnævner ærteblomsten til en favorit blandt krukkeblomsterne er dens duft. For den bedste egenskab en blomst efter min mening kan have, er en god duft (der er ikke noget mere skuffende end at stikke næsen ned til blomst, der viser sig at være helt duftløs. Det gælder f.eks. dahlia, der, om end de er utrolig flotte så stort set altid er uden duft). Fin duft, det får man med ærteblomster. Mange farver får man også, da ærteblomster kommer i alle mulige nuancer af hvid, lyserød violet og lilla. Og så får man mange blomster i en lang sæson, hvis man ellers er flittig med at vand og husker at klippe blomster jævnligt.

Ærteblomster er ikke helt nemme at få i gang, og jeg er måske også lidt til den sene side i år. Ideelt set, så burde jeg vist have været i gang for 3-4 uger siden, da der går ca. 10 uger fra man sår frøene, til ærteblomsterne springer ud. Her følger et par tips til, hvordan man få held med ærteblomsterne.

DSCF3800

  • Ærteblomsternes frø har en meget tyk skal, og det kan derfor være en stor fordel at lægge frøene i vand ca. 1 døgns tid inden man sår frøene. På den måde bliver skallen blødgjort og spiren kan lettere trænge igennem skallen.
  • Ærteblomster kan sås direkte på voksestedet fra sidste i marts. Jeg har som sagt først lige sået mine i år, og de er blevet lagt i krukker og krukkerne sat i drivhuset i håb om, at frøene spirer meget snart.
  • Når de små spirer er ca. 10 cm høje, så skal man knibe topskuddet af. Det vil få planten til at forgrene sig, og man får en mere busket vækst.
  • Ærteblomster er klatreblomster og bliver op mod 1,5 meter høje. Det er derfor nødvendigt, at de har noget at klatre op ad. Jeg benytter bambuspinde. Det er både praktisk og ser dekorativt ud. Efterhånden som planterne klatrer opad har de dog brug for lidt støtte, så man skal hjælpe lidt ved at binde planterne med snor til bambuspindene.
  • Når blomsterne begynder at springer ud, så er det bare med at plukke løs. Nu mere man plukker, jo flere blomster kommer der. Det er vigtigt, at man mindst hver 10 dag plukker gode buketter, og begynder der at dannes ærtebælge, så skal de fjernes med det samme, da de ellers sætter blomsterproduktionen ned.

Og for en god ordens skyld – ærteblomster kan IKKE spises. De er giftige.

DSCF4729

DSCF2204

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sedetspire.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *