Akelejer – danserinder i staudebeddet

image

Lige nu er haven en eksplosion af farver. Buske, træer og bede blomstrer, og især tulipanerne har været ret så dominerende den sidste måneds tid. Nu hvor foråret ganske langsomt glider over i sommeren vil jeg gerne reklamere lidt for en lille yndig forårsblomst, som netop nu er på sit højeste, og som af mange ikke så rutinerede havefolk måske bliver overset.

image

Det drejer sig om akelejen. Akeleje er en meget elegant staude, da både vækstformen og bladene er lette, og blomsterne er i fine pastelfarver. Udsprungne akelejer leder næsten tankerne hen i retning af små danserinder, da deres blomsterhoveder står på stilke og svajer højt i bedene.

image

Da akelejer er stauder, så vender de tilbage år efter år, uden man rigtigt behøver at gøre noget. Planterne bliver 50-80 cm høje med stive stilke og kan passes ind hvor som helst. Bladene sidder i rosetter og går fra det friskgrønne over i det blågrønne. Blomsterne sidder sammen i store, åbne klaser.

image

Allerede i februar kan man så småt begynde at holde øje med de første blade, da akelejerne er en af de første stauder til at vise sig. Det er dog først her, hvor foråret glider over i sommer, at de blomstrer. De trives bedst i let, vekslende skygge, men kræver ellers ikke meget pasning, når de først har etableret sig.

akelejer

Når akelejerne er afblomstret, så lad endelig det visne blomsterhoved sidde, da der er frø til mange nye planter i et enkelt blomsterhoved. Frøen sår gerne sig selv (pas på, at du ikke luger de nye små spirer væk i den tro, at det er ukrudt :-)). På den måde kan man i løbet af et par sæsoner få en betydelig akelejestand i haven.

På samme måde kan man hurtigt tilføje haven nye typer eller farver af akelejer. Når jeg i sæsonen besøger andre haver, hvor der er akelejer, så sørger jeg altid for lige at få et enkelt blomsterhoved med hjem. Vupti, i løbet af en sæson eller to, så er der helt nye smukke blomster at glæde sig over. Ganske gratis.

hvid akeleje

image

image


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sedetspire.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *