Jordbær er søde …

jordbær

Jordbærsæsonen er lige på trapperne og som hus- og haveejer må jeg sige “ingen have uden jordbær!”.  Min mand griner stadigvæk, efter 20 år i Danmark, over danskernes lovprisning af de danske jordbær :-). Men der er altså noget ganske særligt ved de søde røde bær. Hvem kan fx modstå en dejlig jordbærtærte en varm sommerdag eller bare en skål jordbær med fløde og sukker?

jordbærbed

Vores jordbærbed er ikke kæmpestort, og vi dyrker kun jordbær som supplement til dem, vi kan købe i butikkerne. Mange siger, at det ikke er umagen værd at dyrke jordbær, fordi jordbær kræver ret megen overvågning i form af gødning og især vanding, hvis man skal have et godt udbytte. Jeg synes dog, at har man børn i huset, skal man også have muligheden for selv at kunne plukke jordbær.

image

Vores jordbær dyrkes i højbede for at holde snegle og ukrudt væk.  Jordbærbedet står i fuld sol – det elsker jordbærplanterne, hvis de skal sætte mange bær, og lige nu, hvor de første blomster er afblomstret og bærrene begynder at dannes, så er det også tid til at dække jorden i bedet med halm. Halm i bedet gør, at det modne bær ikke ligger direkte på jorden, og man undgår derved angreb fra både små dyr og fugt/mug på våde dage. Halm holder også på fugten i bedet.

jordbær i blomst

Når bærrene er plukket og spist begynder jordbærplanterne at sætte nye skud. Dem kan man enten klippe af og bare smide væk, eller bruge de største/stærkeste skud til at fremavle egne nye jordbærplanter.  Man skal regne med at forny sine jordbærplanter ca. hver 3-4 år. Jeg hiver derfor årligt 2-3 gamle planter op og bruge nye skud til løbende at forny vores jordbærbed.

jordbær 2

Når det bliver efterår visner jordbærplanterne hen, men selvom de ser triste ud, så kommer de altså igen, så snart forårssolen viser sig. Til den tid hiver man bare forsigtigt døde blade væk.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sedetspire.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *