Haven i juni

syrener

Juni står for døren og dermed er foråret også ved at blive afløst af sommeren, der nu langsomt sætter sit præg på haven. Juni er årets absolutte lyseste måned, da det jo er i juni vi fejrer midsommer, og det kan man også se i haven. Alting vokser lige nu, og vender man ryggen til haven et par dage, så er den næsten ikke til at kende. De store anlægsopgaver er der dog ikke, da det er for sent at plante og endnu er det også for tidligt at høste andet end ærter, jordbær og kartofler i køkkenhaven.

gang set fra trappe

I juni er der næsten uendeligt meget at glæde sig over. Der er som haveejer stadigvæk også mange ting, som skal gøres, for at holde haven skøn, men det er også nu, man skal nyde lange dovne dage i haven, hvor man kan rumstere lidt rundt og give sig god tid til at beundre planter og blomster.

DSCF4780

Blomstermæssigt er juni også et af årets absolutte højdepunkter. Det er nemlig i juni både pæonerne og roserne blomstrer. Pæonerne kommer først og roserne begynder så småt at vise sig, lige som skolernes sommerferie starter.pilgrim

pæoner

I juni glæder jeg mig til at:

 • At nyde lange, dovne sommersøndage på et tæppe i haven
 • At se hylden springe ud og lave en god portion hyldeblomstsaft
 • Plukke de første ærter
 • sætte mig i respekt over for skvalderkålen, der vokser i skellet til naboen…
 • At nyde røde og lune jordbær direkte fra haven
 • Grave de første kartofler af egen avl op
 • Holde grundlovsdag med picnickurv til skov og/eller strand
 • Fjerne sideskud på tomatplanterne og plukke de første agurker i drivhuset
 • Klippe hækken inden St. Hans
 • Lave buketter af pæonerne
 • Plante sommerblomster i krukkerne på terrassen
 • Give støtte til de stauder, der ellers vælter i løbet af sommeren
 • Binde roser og andre klatreplanter op

 

DSCF2086

I juni skal der også laves kager og tærter af havens første bær, jordbær og stikkelsbær. Men det kommer der meget mere om inden for nogle uger.

image

jordbær


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sedetspire.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

2 comments on Haven i juni

 1. jeg er vildt misundelig på dine pæoner og mine bliver løftet lidt op så snart de er færdige med at blomstre. jeg har (som jeg vist fortalte) fået dem fra min far og mors have og betragter det som en hilsen fra dem, når de blomstrer :-)

  til gengæld er det nu flere dage (2) siden jeg høstede de første 2skoleagurker og der er 5-6 klar til høst i dag.

  1. Hej Birgit,
   Jeg har en bekendt, som ved (næsten) alt om pæoner. Hun siger, at det er bedst at omplante i det tidlige efterår – og at det er vigtigt, at man samtidig deler planten i flere mindre stykker med tre til fem øjenskud på hver. Deling virker nemlig foryngende. En rod, der flyttes uden deling, vil blive forskrækket og ikke bruge krudt på at blomstre i flere år. Så hvis du kan så vent til efteråret.
   Når du planter de “nye” rodstykker, så er det vigtigt, at du ikke planter dem for dybt , max 3 cm under jordoverfladen. (jeg går ud fra, at det er staudepæoner, du har og ikke træpæoner, som skal behandles anderledes?). Det er også vigtigt, at knoldene lægges i veldrænet jord og at de står, hvor de får min. 5 timers sol om sommeren.
   Jeg lægger et opslag om pæoner op senere i dag :-)
   Kh Christa

   Jeg glæder mig til at høre mere. Gode minder er jo skønne at have :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *