Drivhuset i juni

imageDe seneste ugers sommervejr har rigtig fået gang i alle væksterne i drivhuset, og jeg må dagligt ud og vande, nippe og bestøve for at holde det hele lidt i skak. Det er så hyggeligt at sysle rundt derude, og da vi også har sat en lille bænk op i glashuset, ja så kan man endda få besøg og holde pauser derude. Med god kaffe eller i weekenden måske endda med et lille glas vin eller en drink :-)

20160528_095031

Men at have drivhus kræver ud over tid også lidt øvelse. Det har jeg selv lært på den gængse måde – ved at øve mig. De første år var jeg meget ambitiøs og forsøgte at klemme så mange forskellige ting ind i drivhuset som muligt. Hen af vejen har jeg måtte erfare, at jeg aldrig bliver melondyrker, og det går også kun halvgodt med auberginer (er dog ikke opgivet helt endnu).

Vand skal alle planter have, og står de i drivhus, så skal de have endnu mere, da fordampningen pga den højere døgntemperatur i det beskyttede hus er stor. Selv på overskyede dag, hvor der kun er 15-18 C ude i haven, kan der sagtens være +25 C i drivhuset.

Gødning skal alle planter også have. Man skal dog vælge sin gødning med omhu, da forskellige typer gødning stimulere henholdsvis bladvækst og frugtvækst. Til afgrøder i drivhuset skal man altså bruge en gødning, der er beregnet til frugtdannelse (typisk en gødning med højt indhold af fosfat), og ikke den samme gødning, som man bruger til blomsterkrukkerne. Jeg bruger den økologiske gødning fra ECOstyles.

20160528_094857
Den første agurk er på vej i slutningen af maj

Knibning af nye skud skal man især udføre på tomater og også på vinstokke, hvis man har en vin voksende i drivhuset. Det gøres primært for at sikre, at planterne bruger kræfterne på at sætte og udvikle frugt, og ikke på yderligere bladvækst.

For tomaterne gælder det, at man skal knibe alle sideskud fra, så hurtigt som muligt. Sideskuddene opstår typisk som en lille tilvækst mellem et blad og selve hovedstammen. De fjernes ganske enkelt ved at knibe dem forsigtigt fri helt inde ved stammen, når de har nået en længde på ca. 3-4 cm.

20160528_094943
Tomaten blomstrer

Vin skal man også knibe eller beskære sommeren igennem. Her kan det oven i købet betale sig at fjerne nogle af frugtsætningerne, således at de tilbageblevne klaser bliver større. At beskære vin er lidt af et religionsspørgsmål, og informationerne, som her viderebringes, er blot de, som jeg har gode erfaringer med.

Når man roder lidt rundt i de lange skud, som planten har sendt i vejret i løbet af foråret, ser man, at der allerede sidder små knopper på skuddene. Knopperne er dem, som man skal høste på den kommende sensommer, og det er knopperne på sidegrenene man derfor skal koncentrere sig om, når der skal fjernes vækst.

Nu skal der tælles. Som grundregel tæller man 3 til 4 knopper ud fra hovedgrenen og klipper lige efter – med andre ord lader man tre knopper sidde tilbage. Desuden klipper man grene af, hvor der er sat frugt allerede, umiddelbart efter frugtklasen. Så bruges der ikke yderligere kræfter på bladvækst. Dette gøres løbende, hele sommeren igennem.

20160528_094918
Så er der tomater på vej

Bestøvning skal der også til, når man vil have planter til at sætte frugt. For planter, der står på firland ordner naturen dette helt automatisk, men for drivhusplanter kan det betale sig at hjælpe lidt på vej. Årsagen er, at der er vindstille i et drivhus, og mængden af insekter, der transportere pollen rund er også nedsat. Selvom vi har ventilation i vores drivhus, så hjælper jeg også tomat- og chiliplanerne ind imellem. Det gøres ganske simplet ved at trykke pegefingeren let mod blomsterhovedet på en blomst og derefter flytte den til den næste blomst, og den næste osv.

DSCF4473
Rabarber i drivhuset giver første høst tidligt i april

Ha’ en skøn solskinsfyldt weekend i drivhuset eller i haven alle sammen :-)

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sedetspire.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *