Roser

DSCF2823

Ingen have uden roser! Af alle havens skønne blomster, så er rosen nok den smukkeste, mest velduftende og kendteste. Der findes et utal af forskellige roser, og det er for mig så godt som umuligt at pege på en rose, som er bedre end alle de øvrige. Jeg holder dog især meget af de flotte engelske “Austinroser”, fordi de blomstrer længe og har utrolig store og flotte blomster.

20160608_202751
Alchymist, som er en god klatrerose. Den står ved vores hovedindgang.

Jeg har plantet roser både som klatreroser op ad en mur, som rigtige bedroser, hvor mange roser af samme slags står sammen (jeg har 20 roser i to store bede med ti i hver), og så som enkeltstående roser i bede med stauder. Det sidste er en meget engelsk måde at plante roser på, og kræver lidt øvelse, før det giver et godt resultat. Det samlede udtryk vil jo afhænge af, at naboerne til rosen passer i farve og ikke mindst nogenlunde samme blomstringstid for at resultatet bliver helt perfekt.

DSCF2865
Rose Abraham Derby

Roser er ikke specielt vanskelige at have med at gøre, når de først er etableret i haven. Så skal de bare gødes 2-3 gange i løbet af forårsmånederne. Jeg passer det ind i starten af april, maj og juni. I år er det dog kun blevet til to gange, da der helst skal være udsigt til regn, når man gøder. Det har det været meget sparsomt med her i juni foreløbig. Som med alle andre blomster, så skal man også klippe afblomstrede blomsterhoveder af, da rosen ellers bruger kræfter på frødannelse.

Endelig, så skal man i foråret beskære mange roser for at fremme et flot blomsterflor. Det har jeg skrevet mere om her

rose de recht 2
Rose de Recht. Nok den mest velduftende rose jeg kender.
20160605_162959
Jacques Cartier

“Roser er røde,

violer er blå,

Jordbær er søde

og du lige så”

 

DSCF2864

pilgrim
Pilgrim

Desværre har jeg vist næsten allerede fyldt haven op med de roser, min haves størrelse tillader, hvis der også skal være plads til andre ting. Men man kan jo altid gå og drømme lidt, og måske opdager man en dag et stykke hegn eller en mur, hvor der måske alligevel godt kan passes en ekstra rose ind. Sådan gik det for mig for nylig, og nu glæder jeg mig til efteråret, hvor der skal plantes endnu en skøn klatrerose op ad et raftehegn ( først til efteråret, for det er den absolut bedste tid at plante roser på ).

roser og katteurt

DSCF1984
Golden celebration

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sedetspire.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *