Køkkenhaven i juni

DSCF5033

Nu hvor vi nærmer os midten af juni og den lyseste tid på året, så går det hurtigt i højbedene med grøntsager. Det er nu, vi begynder at kunne høste de første ting, der blev sået i det tidlige forår (kartofler og spinat) og mange andre ting er kommet godt i vej, og kan næsten få en til at længes forventningsfuldt efter august og september, hvor der traditionelt er mest at høste hos os.

Det er også nu, de sidste og mest varmefølsomme grøntsager skal sås, hvis man ikke har forspiret dem i drivhus. Det gælder for græskar, squash og bønner. Jeg har tidligere skrevet om alle disse afgrøder, og hos os er de godt på vej, men det kan altså nås endnu, hvis man sår direkte på friland. Ellers er det nu man kan plante sine forspirede planter ud.

køkkenhave

Vanding og lugning og gødning

For at få succes med køkkenhaven, så kræver den næsten daglig opmærksomhed lige nu. Både fordi der skal luges ukrudt (det er nu ikke en stor opgave, hvis man bare løbende har holdt lidt styr på ukrudtet) og fordi den lange tørre periode, vi har haft gør, at der skal vandes dagligt. Vand er altafgørende for udviklingen af køkkenhavens grøntsager. Vi har derfor en mand ude og vande ca. hver tredje dag lige for tiden. Det gælder nemlig, at man hellere skal vande godt igennem et par gange om ugen, end at sjatvande hver dag. Som tommelfingerregel, så trænger 1 mm nedbør ca. 1 cm ned i jorden, men grøntsager har meget bedre af, at fugten kommer dybere ned, så rødderne også skal strækker sig nedad. På den måde bliver de på længere sigt i stand til at klare sig bedre i sommervarmen (hvilket er vigtigt, nu hvor det bliver ferietid). Ideelt set, så skal der gerne vand ned i 10-15 cm dybde. Husk i øvrigt også, at aftenerne er den bedste tid at vande haven på, helt generelt. Det skyldes, at fordampningen er mindre sidste på dagen, når solen er væk og temperaturen lavere.

Endelig kan det være en god ide, at give jorden en omgang gødning, og i det hele taget hele sommeren igennem holde øje med om planterne mangler gødning. Det er som regel først og fremmest kvælstof de kommer til at mangle. Tegn på kvælstof mangel er, at planterne bliver lysegrønne og lidt kedelige i udseendet.

kål

Høst

Spinaten såede vi allerede sidst i marts, og den har vi allerede høste af i flere uger. Faktisk har det varme vejr gjort, at spinaten er ved at løbe i stok (blomstre), så jeg kan se, at det er nu, jeg skal have sået en ny omgang, hvis vi skal være selvforsynende med spinat også senere på sommeren. Og det skal vi helst være, for spinat er en meget brugt grøntsag i vores husholdning. Bl.a. spiser vi tit canelloni med spinat og ricotta. Og det kan godt lige nås endnu, ligesom jer, der slet ikke har sået noget, stadigvæk også kan kaste jer over salat, sommerkål, sommergulerødder og måske også endnu nå at så ærter.  Går man først i gang nu, skal man dog være opmærksom på, at sæsonen bliver kortere, og et sent anlagt grøntsagsbed kræver mere vanding og skal luges fri for ukrudt, hvis de nye afgrøder skal have en chance for ikke at blive udkonkurreret af ukrudt.DSCF5035

kartoffelblomst
Kartoffelblomst

Kartoflerne forspirede vi inden døre i februar/marts og vovede at lægge dem i jorden allerede tidligt i april, fordi vejret også dengang var lunt. Det var lidt af en satsning, for kartofler må ikke få frost, når de først har spiret. Det tager ca. 4-5 uger fra man lægger kartoflerne til de første små spirer dukker op, og så går det ellers hurtigt. Vores kartofler blomstrer nu, og mon ikke, vi skal have den første hjemmehøstede, nye kartofler ind en ugens udgang :-)

Jordbærene, som hos os optager hele det ene højbed, ser usædvanligt sunde ud i år. Der er store mængder af bær på alle planterne, og forarbejdet lige nu, hvor der vel er højst en uge til første høst, består i at dække jorden med halm. Det gør man for dels at holde på fugten i jorden, og dels for at sikre, at de modne bær ikke ligger direkte på jorden. Det er også en god ide at dække jordbærene med et net eller evt. sætte et fugleskræmsel op. Jeg har set mange solsorte slikke sig sultne om munden i vores have….. – de skal ikke på banen, for vi kan sagtens selv spise både jordbær med fløde, rødgrød og jordbærtærte.DSCF5036

Ærterne er også begyndt at blomstre, og så går der heller ikke mange dage før de første bælge med de skønne, søde små grønne ”kugler” er klar. Slikærter er et helt perfekt udtryk for denne grøntsag, for der er nærmest tale om slik. Når man først er kommet i gang med at spise ærter, så er det rigtig svært at stoppe, og der kan være lidt af en familiesport i at løfte op i bladene og være den, der finder endnu en skøn ærtebælg.

ærter
Ærter i blomst med praktisk klatrenet

Krydderurterne har fået godt fat, og vi har allerede i lang tid kunne høste persille, purløg, mynte, estragon, dild, salvie og basilikum. Det er herligt hver aften at kunne gå ud og rigtig fråse i de grønne, sunde smagsgivere. Har man et veletableret krydderurtebed, så er der nærmest ingenting, man skal gøre ud over lige at vande engang imellem. Det passer simpelthen sig selv.

20160524_175429
Oregano. Til højre kan man lige skimte rosmarin og purløg.

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sedetspire.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *