Danmark i en tærte

20160618_183644

Solen skinner, fuglene synger, det er søndag og lige om lidt er det midsommer. Sommerferien ligger ikke alt for langt ude i horisonten og så strutter jordbærebedet med de skønneste, sødeste jordbær. Hvad er derfor mere oplagt end at kaste sig ud i en rigtig sommersøndagsklassiker. En jordbærtærte.

Netop jordbærtærten er vel også det nærmeste vi kommer en nationalkage. Man behøver i hvert fald ikke besøge mange bagerier på den årstid for at få vished for, hvad der er den absolut foretrukne sommerkage her til lands: det må uden sammenligning  være jordbærkagen. Og ud over at have de skønne, søde bær som hovedingrediens, så er den færdige kage jo også med sine røde og hvide farver meget dansk at se på.

20160618_183753

Opskriften herunder har de klassiske elementer, mørdej, mazarinbund og vaniljecreme, men er alligevel lidt friskere og også lidt lettere at lave, da basen er en mazarinkage i stedet for mørdejsbund og mazarinmasse.

Jordbærtærte

Mazarinbund:

 • 150 g smør
 • 150 g sukker
 • 100 g revet marcipan
 • 3 æg
 • 60 g mel

 

Creme:

 • ½ stang vanilje
 • 2 dl sødmælk
 • 2 æggeblommer
 • 30 g sukker
 • 1 spsk marizena (majsstivelse)

 

Desuden

 • 1 dl piskefløde
 • 500 g jordbær
 • 1 dl mascapone
 • evt 1 spsk cointreau
 • 100 g mørk chokolade
 • mynteblade eller usaltede pistacienødder

 

Mazarinbunden laves ved at piske smør og sukker luftigt. Marcipanen rives på den grove side af et rivejern og tilsættes sukkermassen. Derefter tilsættes æggene et ad gangen, under fortsat piskning. Til sidste tilsættes mel, hvorefter der igen piskes grundigt. massen hældes i en smurt tærteform (ca 25 cm i diameter). Tærtens sættes i ovnen ved 175 C i 20-30 minutter. Hold jævnligt øje med den, den må endelig ikke få for meget. Når den er gyldenbrun og der ikke hænger noget ved, når man prikker i dejen med en stegeping, så er bunden færdig.

Tærtebunden køles helt af, hvorefter den mørke chokolade smeltes over vandbad og spredes over tærtebunden.

Kagecremen gøres klar mens kagen er i ovnen. Vaniljekornene skrabes ud af vaniljestangen. Mælk, korn og vaniljestang bringes i kog. Æggeblommerne piskes imens sammen med sukker og majsstivelse i en skål. Den kogende mælk hældes i blandingen under piskning, hvorefter hele blandingen hældes tilbage i gryden og varmes op til kogepunktet. Lad cremen koge et minut under konstant omrøring. Herefter hældes cremen gennem en sigte over i en skål (så man fjerne evt. klumper). Cremen skal derefter afkøles i køleskab inden brug.

DSCF4352

Til sidst samles kagen. Kagecremen piskes igennem med cointreu. Piskefløden piskes og mascapone tilsættes. Fløde/mascaponeblandingen blandes med kagecremen og hele massen fordeles på mazarinbunden i et jævnt lag. Jordbærene skylles og de grønne stilke nippes af. Bærene tørres herefter og arrangeres derefter på tærten. Til slut pyntes med mynteblade eller pistaciekerner.

DSCF4350

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sedetspire.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

2 comments on Danmark i en tærte

  1. Det må vi se, hvordan vi kan ordne i nær fremtid
   Den på billedet er der ikke engang krummer tilbage af….
   Rigtig god søndag,
   Kh Christa

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *