Såning af chili

Chili dyrkning er både nemt og sjovt. Det kræver kun lidt plads i haven, men man skal til gængæld også have lyst til at have planter i vindueskarmen i det tidlige forår. Såning af chili frø bør nemlig helst forgå allerede fra midten af januar til marts og allersenest i starten af april, hvis man vil høste chili samme år.

chilifrø

For et par uger siden tog vi derfor hul på årets produktion af chili. For at komme godt i gang er det vigtigt, at man bruger den rette jord at så i. Det må ikke være en jord, der er for næringsrig. Særligt nitrogenholdig jord kan brænde små og skrøbelige spirer af. Så-og priklejord er lav i næringsstoffer, og god at starte med. Husk at smuldre evt klumper i jorden.

klar til såning

Frøene skal kun dækkes med et let lag jord. Det vigtigste for at frøene spirer er fugtighed, varme og lidt ilt. Frøene har ikke brug for lys, for at spire. Men til gengæld har de brug for varme. Min erfaring er, at en temperatur på omkring 24 C sikrer spiring af det meste. Vær opmærksom på, at de meget stærke chilisorter gerne vil spires ved 28-30 grader, f.eks. Carolina Reaper, Bhut Jolokia, Naga etc.

Vi har i år valgt at forsøge os med:

  • Scotch Chocolate Habanero (stærk)
  • Hot Lemon (meget stærk)
  • Cayenne Long Slim (medium)
  • Indisk Chili (medium)
  • Monkeyface (stærk)
  • Pinnochio’s Nose (stærk)
  • Cornish Naga (meget stærk)
  • Thai Hot Culinary
  • Pimente de Pardon (mild)
  • Hungarian Hot Wax (medium)

 

Vi har købt økologiske frø hos Plantemageren’s og almindelige frø fra Lord Nelson. Begge steder har vi gjort gode erfaringer med spireprocenten, som sidste år var tæt på 100 %.

chiliplantning

Chilifrø omkring 5. januar

Jorden skal holdes fugtig, men ikke våd, indtil frøene spirer. Det kan være en god ide, at bruge en forstøver, så en tyk vandstråle ikke skyller jorden over frøene væk. For at holde på fugtigheden og varmen kan man eventuelt dække bakken med et stykke gennemsigtigt plastik, men lade et lille stykke være åbent, så der kan komme luft ind. Har man ikke et låg, han man bruge en gennemsigtig plasticpose med huller i. Afhængig af varme/fugtighedsforhold/type chili tager det normalt mellem 5-21 dage for frøene at spire.

chili en uge
Allerede ti dage senere havde en hel del af frøene sat spire

Når kimplanten har sat 3-5 rigtige blade er det ikke længere nødvendigt at holde jorden let fugtig. Rødderne må under ingen omstændigheder står konstant i vand.  Når der er dannet et lille rodnet (kig eventuelt i bunden af potten) er det tid til omplantning. Man skal i øvrigt være indstillet på, at man hen gennem foråret kommer til at omplante de små spirer ca. hver fjerde uge, da planterne vokser ret hurtig, når de først får fat.

chili to uger
Efter to uger er det allerede tid til at omplante de første spirer

Hvis man allerede planter frø i januar, hvor dagene er korte, så er det også værd at investere i kunstigt lys til de små planter. Heldigvis kar IKEA også kastet sig ind på den del af markedet til udstyr i hjemmet, så for små 300,00 kr kan man få en rigtig drivhuslampe, med de rette sammensætning af blåt og rødt lys til at sikre planternes trivsel.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sedetspire.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *