Oprydning i drivhuset

oprydning drivhus 2
Rengjort drivhus med planter, der ikke tåler hård frost

 

Selvom det kun er den 7. februar og kalenderen siger Fastelavn, så har det være 8 C hos os i dag, formiddagen oven i købet med solskin. Med andre ord – en perfekt dag at få ryddet op i drivhuset på og gøre klar til næste sæson.

Først og fremmest skulle vinen beskæres. En god regel er, at klippe stammen  ca. en meter tilbage hvert år, indtil den har nået den ønskede længde. Da vores vin er 7 år gammel, så er den “udvokset” og skal kun vedligeholdes. Der røg derfor ca. 40 cm af det yderste skud på hovedstammen i dag, og så blev alle sidegrene omhyggeligt beskåret og gamle blade og de sidste visne vindrueklaser fra efteråret fjernet.

Ved beskæring af en vin kan man går frem efter følgende metode:
Hver sidegren har mange knopper. I hovedregel er det er kun de inderste der er interessante. Derfor klipper man med en beskæresaks  alle lange grene af, så tæt på stammen at der kun er 1 til 3 knopper tilbage. Der kommer vinklaser på alle disse knopper og jo flere knopper der er, des mindre saft og kraft er der til den enkelte klase.

Vinstokken skal desuden i hele vækstsæsonen løbende beskæres efter følgende princip:

  • Alle ranker der ikke bærer druer, klippes af.
  • De klasebærende ranker klippes tilbage så der er ca. 6 blade tilbage over den sidste klase.
  • Alle blade bør sidde i et smalt lag, så de modtager direkte lys.

 

påskeklokke
Helleborus (påskeklokke) i haven

 

Efter oprydningen i drivhuset kunne de frostfølsomme planter flytte ind. Vi har en Agapanthus , et granatæbletræ, en Fuchia og to Nerium Oleander, som tilbringer vinteren frostfrit, eller næsten frostfrit (for jeg har erfaret, at alle planterne kan tåle lidt frost, men ikke vind og frost). De får nu lov at stå i drivhuset de næste to-tre måneder, indtil det skal bruges til først forspiring af sommerblomster og frilandsgrøntsager, og sidenhen tomater og agurker.

Jeg satser med andre ord på, at det ikke bliver hård frost mere i år – eller må jeg redde planterne ind i garagen for en periode igen.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sedetspire.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *