Vintergæk og gækkebreve

I februar, når vinteren synger på sidste vers, pibler vintergækken op ad jorden og gør det klart, at nu skal der sendes gækkebreve, der skal skrives navne med prikker, og inden vi ved af det, skal der afleveres påskeæg. Vintergækken giver et dejligt signal om, at foråret er på vej, så vintergæk er i mine øjne en glædens blomst.

DSCF3329Botanisk set er vintergækken en løgplante. Den er velkendt og meget brugt især ældre haver. I vores have har vi den alle vegne. Under hække, i bede og også steder, hvor den egentlig ikke burde være. Vintergækker kan godt være lidt svære at få i gang, hvis man skal starte helt fra bunden, og købe løg på planteskolen. Kender du derfor nogen, der har en gammel have med masser af vintergækker, så bed om at få en klump efter afblomstringen. Klumpen kan du så dele og plante de friske løg enkeltvis. I løbet af 3-5 år vil de enkelte løg begynde at dele sig, og du får fine nye tuer af vintergækker i haven.

Lille hvide vintergæk   vintergækker og gæk

bryder gennem sneen kæk.

Ved dens fine klokkespil,

blev det første forår til.

 

Gæk du søde lille, ih, du store milde.

Jeg nu venner gække må, skriver mange prikker små.

Kan du disse prikker tyde, vil jeg et påskeæg dig yde.

 

Omme bag en tjørnehæk

fandt jeg denne vintergæk.

Nu med den du får fra mig,

sendt en hilsen – hvem er jeg?

 

Digtet i Vejle

af 24 snegle,

skrevet i Rom

af kaptajn Vom,

gæt så hvorfra brevet kom.

DSCF3332Gækkebreve er en sød dansk, tradition, som er værd fortsat at holde i live, selvom vi bruger mindre og mindre ”rigtig” post. Traditionen er gammel og er efterhånden mest gået hen og blevet en leg mellem bedsteforældre og børnebørn. Reglerne for, hvordan man ”driver gæk” med sine bedsteforældre er vist forskellig fra familie til familie – i vores familie er vi ret strenge. Kan man ikke i første forsøg gætte, hvem afsenderen er, så skylder modtageren afsenderen et påskeæg, men jeg kender også til familier, hvor man får tre gæt. Måske hænger det  lidt sammen med, antallet af børnebørn, og hvilke navne der er at vælge imellem :-)

gæk 2

 

 

DSCF3338DSCF3337


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sedetspire.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *