Såning af chili

chiliudvalg

 

Chili dyrkning er både nemt og sjovt. Det kræver kun lidt plads i haven, men man skal til gængæld også have lyst til at have planter i vindueskarmen i det tidlige forår (og evt hele vinteren, hvis man ønsker at forsøge at overvintre planeterne. læs mere her). Såning af chili frø bør nemlig helst foregå allerede fra slutningen af januar til marts og allersenest i starten af april, hvis man vil høste chili samme år.

I dag har vi derfor taget hul på årets produktion af chili. For at komme godt i gang er det vigtigt, at man bruger den rette jord at så i. Det må ikke være en jord, der er for næringsrig. Særligt nitrogenholdig jord kan brænde små og skrøbelige spirer af. Så-og priklejord er lav i næringsstoffer, og god at starte med. Husk at smuldre evt klumper i jorden.

 

klar til såning

 

Frøene skal kun dækkes med et let lag jord. Det vigtigste for at frøene spirer er fugtighed, varme og lidt ilt. Frøene har ikke brug for lys, for at spire. Men til gengæld har de brug for varme. Min erfaring er, at en temperatur på omkring 24 C sikrer spiring af det meste. Vær opmærksom på, at de meget stærke chilisorter gerne vil spires ved 28-30 grader, f.eks. Carolina Reaper, Bhut Jolokia, Naga etc.

Vi har i år valgt at forsøge os med:

  • Schotch Chocolate Habanero
  • Hot Lemon
  • Caryenne Long Slim
  • Indisk Chili
  • Amarillo
  • Friarello
  • Hungarian Hot Wax

 

Vi har købt økologiske frø hos Camilla Plum (Fuglebjergaard) og almindelige frø fra Lord Nelson. Begge steder har vi gjort gode erfaringer med spireprocenten, som sidste år var tæt på 100 %.

Jorden skal holdes fugtig, men ikke våd, indtil frøene spirer. Det kan være en god ide, at bruge en forstøver, så en tyk vandstråle ikke skyller jorden over frøene væk. For at holde på fugtigheden og varmen kan man eventuelt dække bakken med et stykke gennemsigtigt plastik, men lade et lille stykke være åbent, så der kan komme luft ind. Har man ikke et låg, han man bruge en gennemsigtig plasticpose med huller i. Afhængig af varme/fugtighedsforhold/type chili tager det normalt mellem 5-21 dage for frøene at spire.

 

plantet
Nu venter vi spændt på de første spirer

Når kimplanten har sat 3-5 rigtige blade er det ikke længere nødvendigt at holde jorden let fugtig. Rødderne må under ingen omstændigheder står konstant i vand.  Når der er dannet et lille rodnet (kig eventuelt i bunden af potten) er det tid til omplantning.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sedetspire.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *