Stiklingformering af pelagonier

Det er sjovt at lave sine egne planter, og en anden metode end at så frø er stiklingformering. Stiklingformering går simpelthen ud på, at man tager et skud fra en stor plante og stikker i fugtig, let jord, for at få skuddet til at slå rod.

DSCF3340

DSCF3347Jeg har et par pelagonier, som har overvintret i vores udestue, og nu hvor dagene er begyndt at blive længere og lysere, er de også begyndt at vokse kraftigt igen. De nye friske topskud herfra er simpelthen idelle til at lave nye små planter, der senere på foråret enten kan plantes ud i havens krukker, eller foræres væk som hyggelige gaver. Jeg har brugt den klassiske Drronning Ingrid pelaogie og en engelsk duftpelagonie, som jeg ikke kender navnet på mere specifikt (-mem den dufter godt).

Før stiklingen klippes af, gøres det nye plantested klar. Små plastikpotter er meget velegnede til projektet, så de fyldes med god, porøs jord og vandede jorden grundigt, uden den er overvandet. Herefter klippes et topskud af planten ca. 1 cm under et bladpar. Derefter fjernes det nederste bladpar helt inde ved stilken, og har stiklingen knopper eller blomster, så fjernes disse også, da stiklingen skal bruge sine kræfter på at sætte rødder og ikke på at blomstre (endnu J). Midt i potten prikkes et hul med en finder og stiklingen sættes ned i hullet.

DSCF3353

Herefter trækkes en gennemsigtig plasticpose forsigtigt ned over stiklingen og potten (en almindelig frysepose er ganske velegnet til formålet). På den måde får man dannet et lille mini-drivhus, og sikrer, at der er konstant fugtigt omkring stiklingen. Husk at klippe posens øverste hjørne af, så der også kan komme frisk luft ind til den lille stikling.

DSCF3357

Potterne placeres lyst men ikke i direkte sol. Herefter er der bare at være tålmodig. Det tager mindst 3 uger for pelagonier at slå rod. Lad dig endelig ikke friste til at trække i planten for at se, om den har slået rod (jeg taler af erfaring!) – man risikerer bare at rykke den lille stiklings første spæde rødder over, og så er projektet jo dømt til at mislykkedes.En bedre måde at tjekke om der er begyndt at danne sig et rodnet er simpelthen at løfte potten og kigge i bunden. Rødderne kravle ud af pottehullerne som små hvide tråde. Når de gør det, er det samtidig et tegn til, at plasticposen kan fjernes og at man kan begynde at vande planterne.DSCF3354

Dronning-IngridNogle uger senere, når rødderne er blevet kraftigere, skal den nye lille plante pottes om i en større krukke for fortsat at udvikle sig. Sådan fortsætter man 2-3 gange indtil man har en rigtig flot ny plante i fuld flor :-)

Man kan i øvrigt tage stiklinger af mange andre af havens blomster, bl.a. lavendler. Det er ganske praktisk, hvis man gerne vil lave en lille lavendelhæk, men ikke synes, at man vil bruge mange hundrede kroner på projektet.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sedetspire.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *