Forspiring af kartofler

DSCF3489Der er noget helt fantastisk over nye, fine, små, faste, lysegule, delikate, hjemmedyrkede kartofler og det er lige nu, at det er tid til at starte planlægningen af årets kartoffelhøst, hvis man vil have denne fornøjelse.

kartoffelbedAfhængigt om man vil have kartofler til Grundlovsdag, som vist er alle garvede kartoffeldyrkeres ypperste mål, eller bare kartofler i løbet af sommeren, så er det i marts måned, man skal overveje, hvordan sagen skal gribes an. Kartofler deles nemlig ind i tidlige, almindelig og sene kartofler, afhængigt af, hvornår de typisk er høstklar. Derfor må man fx afgøre, om man vil have flere sorter, der er høstklare på forskellige tidspunkter, eller om man skal lægge kartofler, der er høstklar tidligt, så de ikke netop er klar til opgravning, når man har pakket kufferten og tager på sommerferie.

Vi er ikke store kartoffeldyrkere her på matriklen. Det er der flere grunde til, men den væsentligste er, at det kræver meget jord, at dyrke kartofler nok til, at det bliver til mere end smagsprøver. På den anden side, så er kartofler sjove at dyrke, fordi det er ret simplet, og fordi der virkelig er tale om planter, der på få måneder vokser fra en lille knold til en stor busket plante.

Projektet er hos os skudt i gang i weekenden, hvor vi købte en pose læggekartofler på den lokale planteskole. Alle kartoflerne er lagt ud i et lag i en bakke og er nu sat til forspiring i en lys vindueskarm indendøre. Imens skal der i løbet af den kommende måend gøres klar udendørs i kartoffelbeddet. Her følger en lille plan for, hvordan kartoflerne er klar til St. Hans:

 

Plan for  kartoffeldyrkning

  1. Først i marts: Kartoflerne lægges til forspiring i vindueskarmen i et køligt rum i huset
  2. Midt i marts: Kompost graves ned i det der bliver til årets kartoffelbed
  3. Først i april (når jordtemperaturen er over 8-10 C): Kartoflerne lægges i jorden i ca. 10 cm dybde og med ca. 30 cm afstand til hinanden

 

DSCF3487Når kartoflerne er spirret ca. en måneds tid efter lægningen, så er det vigtigt at holde øje med temperaturen om natten. Kommer der nattefrost, så skal kartoflerne dækkes med fiberdug. De tåler ikke frost.

DSCF3488

Som tommelfingeregel, så er kartoflerne klar til høst, når planterne har blomstret.

Har man så mange kartofler, at planterne når at afblomstre og den grønne top får skimmelpletter, så rykkes den af. Der skal ikke være skimmelpletter i kartoffelbedet. Har man så mange kartofler, så der er nogen t gemme, så skal de graves op en tør dag tidligt i september. De skal tørre i luften (i skygge) et par timer og gemmes så et tørt, frostfrit sted, hvor de hverken får lys eller fugt.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sedetspire.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *