Persille

DSCF3632
Persille fra sidste år, som har stået i drivhuset vinteren over og nu er drevet frem. Det er rosmarin til højre.

Persille er en to-årig krydderurt, og en af de urter, jeg bruger allermest om sommeren. En af de vigtigste ting på min april-måneds haveplan er da også altid såning af persille. Jeg skifter lidt mellem kruspersille og den bredbladede persille. Den bredbladede persille er supergod i fx. salater.

Persille kan god være en lille smule vanskelig at dyrke (-det tog i hvert fald mig et par år at komme godt i gang). Først og fremmest skal man være lidt tålmodig. Persillefrø spirer nemlig langsomt – 3–6 uger afhængig af temperatur – og i den periode skal de have en passende fugtighed, ellers spirer de ikke. Det er derfor en fordel at så frøene tidligt, så spirer de, når temperaturen er til det. Et lille trick er, at lægge frøene  i vand et døgn inden såning, så spirer de ofte en smule hurtigere.

En anden god ide er at så flere hold, hvis der viser sig lidt problemer med spiringen. Da jeg har et drivhus, er det muligt yderligere at skynde lidt på spiringen ved at så første hold i drivhuset (-man skal bare huske at vande ret tit, da temperaturen på varme dage kan blive rigtig høj i drivhuset på denne årstid). Drivhus-persillen graver jeg dog altid op, og flytter ud inden vi når hen midt på sommeren. Der bliver simpelthen ellers for varmt i drivhuset, og det kommer persillen ikke til at smage godt af.

persille
Bredbladet persille

Persille skal have gødning (kompost) og vand, hvis man skal have et fint udbytte. Og persille kan sagtens klare ikke at stå i solen hele dagen.  Min erfaring er faktisk, at persille, der står i halvskygge smager bedre. Jeg tror det er fordi, den så sjældnere kommer til at mangle vand for alvor.

Når de små spirer er kommet frem, så dækker jeg jorden rund om persillen med hø eller halm. På den måde undgår man, at der  kommer jord på persillen (akkurat som man også gør med jordbær).

Er man i løbet af sommeren heldig og får gang i en virkelig overdådig persilleproduktion, så er er to ting man skal huske:

  1. at grave en klump op, når det bliver efterår og sætte den i en stor urtepotte i drivhuset. Den vil så begynde at spire i feburar/marts næste forår og give tidlig persille
  2. at klippe så meget persille som muligt. Vaske det, hakke det og lægge det i isterningebakker. Hæld vand på og lav persilleisterninger. De kan bruges i alle mulige retter i løbet af vinteren (og man kan godt lave mange. Når isterningerne er forsset kan de tømmes ud af bakken og over i en frysepose, hvor man så kan samle alle persille-isterningerne)

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/sedetspire.dk/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *